woensdag 26 februari 2014

Hannah: Het leed dat scriptie heet.

"Het probleem was dat ik mijn studie wel leuk vond, maar ik was niet een van de beste studenten. Op een gegeven moment had ik het gevoel dat alleen heel erg geïnteresseerd zijn niet meer goed genoeg was."

Hannah (21) besloot na het afronden van haar bacheloropleiding filosofie een time-out te nemen. De verwachtingen van het studeren bleken uiteindelijk weinig overeen te komen met de realiteit. Na een heftige periode die het proces van een scriptie schrijven voor haar was, besloot ze eerst maar voor zichzelf te kiezen.

"Voor mij was het zo dat ik filosofie in het algemeen erg leuk vond, dus het was vrij logisch om mij er met een studie een paar jaar in te verdiepen. Toen ik het eerste jaar begon verwachtte ik daar veel leuke mensen te ontmoeten die allemaal net zo dachten als ik, zowel de studenten als de docenten."

Het bleek al tegen het einde van het eerste jaar dat deze verwachtingen weinig met de realiteit te maken hadden.

"Langzamerhand kwam ik erachter dat de meeste filosofen en medestudenten helemaal niet zo in elkaar zaten als ik. De beste studenten trokken hun mond open, hadden een mening en konden die in het algemeen haarscherp formuleren. Ze hielden er helemaal niet van om in het verste hoekje van de collegezaal te zitten, driftig aantekeningen te maken en gewoon te luisteren, zonder iets te hoeven zeggen. Dat ging steeds meer aan mij knagen."

Het echte keerpunt kwam toch pas aan het einde van de drie jaar, toen Hannah haar scriptie moest schrijven.

"Toen werd het al helemaal duidelijk. Ik ben helemaal geen goede filosoof - niet zoals ze aan de RUG van mij verwachtten. Ik heb mijn bachelorscriptie met hangen en wurgen gehaald. Telkens moest ik weer een stuk opnieuw schrijven omdat het niet goed genoeg was en telkens had ik daar de hulp en vooral de ideeën van mijn begeleider bij nodig. De fundamentele ideeën kwamen niet uit mijzelf. Uiteindelijk had ik het gevoel dat mijn scriptie niet mijn eigen project was, maar dat ik heb opgeschreven wat mijn begeleider wilde horen."

Ondanks dat Hannah een van de weinige studenten is die haar studie nominaal heeft afgesloten, blijft het idee hangen dat ze niet succesvol was.

"Ik heb het gehaald. Ik heb in 3 jaar mijn bachelor Filosofie gehaald zonder één herkansing te hoeven doen, maar ik heb het niet met een goed gevoel afgesloten.Toen ik mijn diploma in ontvangst nam, werd er alleen over mijn scriptie en het productieproces daarvan gesproken. Als mijn begeleider naar mijn cijferlijst had gekeken, had hij gezien dat de 6 van mijn scriptie één van mijn laagste cijfers was, maar dat was niet interessant."

Dit alles leidde ertoe om het volgen van een master eerst maar voor onbepaalde tijd uit te stellen.

"Ik ben een volger, een luisteraar, ik kan goed doen wat mij opgedragen wordt. Het idee dat ik nog twee jaar zo moest worstelen als de afgelopen drie jaar, en vooral het laatste halve jaar, maakte mij misselijk en verdrietig. Ik had geen zin meer in die schreeuwerige aspirant-filosofen met hun meningen en de docenten die je naam niet onthouden als je niet te pas en te onpas je bek opentrekt, terwijl de opleiding nota bene maar 30 mensen of minder per jaar kent. Ik wist dat ik het wel zou kunnen, maar het voelde gewoon niet goed. Zomaar mijn studiekeuze omgooien kon ik ook niet. Het voelde oprecht alsof, als ik door zou gaan met een master, ik overspannen zou raken. Het zouden weer twee jaar zijn van worstelen met de constante druk, het constante moeten en het ene essay na het andere. Geen ontspanning, want elke vrije tijd zou je eigenlijk bezig moeten zijn met iets voor school.

Daarom heb ik alles laten vallen en ben op zoek gegaan naar een baantje. Per stom toeval kwam ik bij een schoonmaakbedrijf terecht en daar werk ik nu van maandag tot en met vrijdag, elke namiddag vegen en stofzuigen op een middelbare school. Mijn collega's zijn MBO-ers, buitenlanders en rasechte Groningers. Soms voel ik me onbegrepen, maar het geouwehoer is vooral heel verfrissend. Soms hebben we ook echt interessante discussies, niet omdat het moet, maar omdat we het willen.

In dit tussenjaar wilde ik vooral uitzoeken wat ik nou echt wil doen. Ik had een paar dingen die ik wilde onderzoeken, namelijk schrijven, creatieve dingen doen en met dieren werken. Ik werk inmiddels ook in een kralenwebshop, dat is enigszins creatief, en ik heb een groot borduurwerk afgemaakt. Ook heb ik een aantal oppasdieren - ik laat honden uit voor mensen en pas af en toe op katten als hun baasjes op vakantie zijn - en ik verzorg natuurlijk mijn eigen konijnen."

Hoe nu verder, dat blijft voor Hannah momenteel nog onduidelijk.

"Ik ben nog geen stap verder wat betreft mijn verdere studiekeuze en de rest van mijn leven. Ik weet niet wat ik écht wil achtervolgen: wil ik een asiel runnen of een eigen winkel beginnen, boswachter worden of gewoon een rijke vent trouwen? Al die vragen gaan de hele dag door mijn hoofd. Stiekem hoop ik dat het antwoord op een gegeven moment komt aanwaaien, want een concrete keuze maken vind ik nu nog te moeilijk, te hard, te confronterend. Ik vind het fijn om een beetje door te sukkelen. Op een bepaalde manier is mijn scriptie schrijven traumatisch geweest, dus wil ik nu een beetje rust aan mijn hoofd."

Toch heerst het gevoel dat de volgende stap is om alsnog een master te volgen.

"Ik heb het gevoel dat mijn studie nog 'af' moet, dus eigenlijk moet ik op zoek naar een masterstudie. 'Men' zegt dat je zonder master nergens komt. Het hoort er gewoon bij, punt. Zoiets. Eigenlijk maken de universiteitsstructuur en de mensen daar me ongelukkig, in ieder geval in die specifieke situatie. Dus misschien filosofie in een andere stad, of een andere studie. Wanneer ik de dierenrichting op ga dan wil ik nog een HBO opleiding volgen, alhoewel mijn vader me het gevoel geeft dat ik dan een afvallige ben.."

Toch probeert ze zich niet al te druk te maken over de toekomst.

"Ik zie wel waar ik land! Met mijn huidige situatie wat werk en studie betreft ben ik wel tevreden. Misschien dat ik nog een extra bijbaantje zoek, bij een winkel bijvoorbeeld. Het is vooral belangrijk nu om te herstellen van dat helse scriptieproces. 

Die studie komt later wel."

Noot: De ervaringen en meningen in dit interview staan los van de meningen en ervaringen van de auteur.

59 opmerkingen:

 1. heel mooi verhaal. zo herkenbaar van wat ik zelf heb gevoeld en gedacht - en wat ik vermoed dat vriendinnen voelden. ik ga verder lezen op je blog! je schrijft goed! groetjes, laurie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Ik en mijn vriendinnen, we willen helemaal niet denken, liever wijntjes drinken en later kindekes fokken"

   Verwijderen
  2. Alleen fokken natuurlijk, het opvoeden laten we over aan de dames van de crèche en de tv. Moet natuurlijk niet je leven gaan beheersen, zo'n kind.

   Verwijderen
  3. Daar sta ik dan wel weer achter. Sowieso beter geen kinderen uiteraard, maar een kind moet idd niet je leven gaan beheersen. Je leeft uiteindelijk voor jezelf, niet voor kinderen.

   Verwijderen
 2. Tja, je had ook gewoon een studie kunnen kiezen die beter bij je past.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ..Of een studie kunnen kiezen waar uitzicht op werkloosheid niet gegarandeerd is.

  Als je na zo'n pretstudie al overspannen bent kan je misschien maar beter met een emmer en dweil blijven werken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zielige reactie. Lekker ook nog een bepaald beroep omlaaghalen. Want als schoonmaker ben je natuurlijk niets waard.
   niet iedereen is hetzelfde (iedereen ziet er anders uit, iedereen heeft andere meningen, iedereen kiest een andere studie, iedereen heeft andere hobbies, iedereen heeft andere talenten) en niet iedereen kan tegen druk. Als dat mislukking is in jouw ogen is het maar zielig met je gesteld met je tunnelvisie.
   Ik ben vroeger fysiek en verbaal mishandeld door een leraar omdat ik geen goede leerling was op de basisschool, en daarom heel veel moeite gehad met mijn studie vooral door grote faalangst die ik ontwikkeld had in de loop der jaren. Hierdoor ben ik ook overspannen geraakt tijdens mijn studie. Overigens mijn studie wel afgerond wat voor mij een overwinning was. Maar ja, in jou ogen is dat sowieso mislukking toch.
   O ja en wat is er mis met die studie. Mensen studeren ook omdat ze interesse hebben in een bepaald vakgebied en voor hun algemene ontwikkeling, niet hoofdzakelijk om een baan te krijgen

   Verwijderen
 4. Je kunt altijd nog HBO journalistiek gaan doen. Geen noemenswaardige scriptiedruk. Zeg maar gerust: uberhaupt geen druk. Lekker freewheelen en qua baanzekerheid net zo nutteloos als filosofie. Zolang dat je niet uitmaakt, zit je op het HBO sowieso beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De essentie van een universitaire opleiding zou moeten zijn dat je vernieuwend en oplossing gericht leert denken. Als je beter bent in het uitvoeren van andermans ideen hoor je op het HBO thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 'vernieuwend en oplossing gericht leert denken'. sorry maar hoe vaak gebeurt dat in de realiteit. Meeste docenten/hoogleraren dringen maar al te graag hun meningen aan je op en studenten soms te onervaren nemen die meningen over. Ze zei overigens niet dat beter was in het uitvoeren van andermans ideeen, of dat wilde, maar gevoel had dat het zo was gelopen.

   Verwijderen
 6. Poeh hee, een halve burn-out na een bachelor filosofie (maar wel nominaal afgerond!).

  Ik kan wel janken om de rubberen ruggengraat van veel generatiegenoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. zielige reactie. niet iedereen is hetzelfde (iedereen ziet er anders uit, iedereen heeft andere meningen, iedereen kiest een andere studie, iedereen heeft andere hobbies, iedereen heeft andere talenten) en niet iedereen kan tegen druk. Als dat mislukking is in jouw ogen is het maar zielig met je gesteld met je tunnelvisie.

   Verwijderen
  2. Daar zeg je het al, slimmerd: Niet iedereen is hetzelfde. Sommige mensen zijn dom, anderen slim. Sommigen hebben een stalen ruggengraat, anderen een van rubber.

   Verwijderen
  3. Typerend voor onze generatie, iedereen is een uniek en teder sneeuwvlokje. Gelul - we zijn grotendeels een stel slappelingen die zich niet realiseren dat het leven hard is, en dat je weerbaar moet zijn.

   Tegen druk kunnen is daarom wat mij betreft juist een vereiste in het leven. Als je al bijna psychisch knakt bij het schrijven van een bachelorscriptie filosofie, vrees ik het ergste voor later... Laat die masterstudie in ieder geval maar zitten.

   Verwijderen
 7. "of gewoon een rijke vent trouwen?"

  Wie zegt dat een rijke vent op jou zit te wachten? Kan je nog wel eens lelijk tegenvallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik geloof dat de schrijfster dat ironisch bedoelde hoor!

   Verwijderen
  2. Ik ben ondernemer en AI student, no fucking way dat ik zo'n mislukt iemand zou willen. Mijn verloofde is een hoog ambitieuze life sciences & technology student. Ik zit niet te wachten op een bloedzuiger.

   Verwijderen
  3. Zozo, met zo'n hautaine houding kom jij er wel. Kun je jezelf nog meer veren in je eigen reet steken? Zieligerd

   Verwijderen
  4. Ik ben al ergens. Zoals ik al zei, ik doe 't prima; Ik heb zelfs stufi geweigerd omdat ik mezelf kan onderhouden met m'n eigen werk. Wat is er hautain aan niet iemand willen die op jouw kosten leeft? Is dat zoveel gevraagt, een gelijkwaardige partner? Wat is er mis met dit soort mensen..

   Verwijderen
  5. Niemand zegt dat er iets mis is met jouw keuze voor een gelijkwaardige relatie, waarbij zowel jij als zij een goede carriere nastreven. Het is echter wel zo dat de manier waarop je refereert aan de schrijfster van dit artikel met 'no fucking way dat ik zo'n mislukt iemand zou willen' erg onvriendelijk is. Niemand van ons kent haar leven verder, naast de dingen die ze hier geschreven heeft, dus we kunnen helemaal geen oordeel geven! Als je door anderen geaccepteerd wilt worden voor wie jij bent, dan moet je ook anderen accepteren. Dat houdt in dat je wat minder een oordeel hebt klaarliggen en wat meer vriendelijk en open zou kunnen zijn..

   Verwijderen
  6. Wat nou ik kan geen oordeel geven. Ze zet hier toch een uitgebreid artikel neer van hoe ze dingen ervaart, daar reageer ik op. Ik moet helemaal niks, mensen hebben me te accepteren voor mijn deugden en me te verwerpen als ze dat willen, dat is hetzelfde wat ik doe. Ik verwacht niet het onverdiende van anderen, noch geef ik iemand iets wat ze niet verdiend hebben. Ik moest walgen van dit hele bericht. Mijn verloofde ook trouwens, die heb ik het ook laten lezen en die lag ook krom van walging en ergernis.

   Ik doe het niet voor acceptatie van wie dan ook, ik leef voor mezelf. Ik ben ook niet altijd vriendelijk, dat klopt ook helemaal. En al helemaal niet als er een linkse geitewollensokken-bakfietsbrigade komt om dit kind te troosten van hoe "Zielig" het wel niet is, hoe verneukt het systeem is, etc. Ja, het systeem is verneukt omdat ze stufi kreeg en uberhaupt een diploma heeft gekregen.

   Je kan het verhullen in zoveel mogelijk jankieboeboe als je wil, maar je hebt winnaars en verliezers in het leven. Is niet anders. Ze geeft zelf aan dat ze beter op haar plek is bij schoonmaakwerk tussen MBOers; En als ze daar gelukkig is, prima toch? Maar ga dan niet huilie doen over hoe hard het systeem is. Accepteer dat je dom bent en ga schoenen poetsen.

   Verwijderen
  7. Haha Demian, wat klink jij als een ongelooflijke nerd. Hou eens op met jezelf te pijpen man, zou je sieren.

   Verwijderen
  8. Nerd? Is dat het beste wat je kan bedenken? Man, ga huilen. Liever een nerd dan een loser. En sieren jegens wie? Bescheidenheidsadepten? Dat is het laatste wat ik wil. Zulk volk wil ik niet in m'n buurt hebben.

   Verwijderen
  9. Demian, je lijdt zichtbaar aan grootheidswaan. Je diskwalificeert jezelf enorm door te zeggen dat je 'het niet doet voor acceptatie van wie dan ook', maar ondertussen wel jezelf lekker gaat verdedigen op een internetblog. Lachwekkend.

   Aan je taalgebruik en woordkeuze is af te lezen dat je nog een onvolwassen vent bent en nog nooit écht intellectueel uitgedaagd bent. Je blindheid voor ironie getuigt daar ook van. Mensen zijn over het algemeen niet heel ver gekomen in het leven zonder een beetje empathie en een zekere nederigheid.

   Blijf maar lekker doorgaan met debiele reacties plaatsen. Ik (en waarschijnlijk vele anderen met mij) zullen je in ieder geval uitlachen.

   Verwijderen
  10. Nogmaals, ga janken. Ik heb een succesvol bedrijf en m'n studie gaat geweldig. Maar lach gerust, als dat je onzekerheid wegwerkt. Want die heb je; je bent minderwaardig aan succesvolle mensen en dat weet je. Je kan denken "Ik ben niet minderwaardig aan die demian" - misschien niet (wss wel) - maar je weet van binnen dat je minderwaardig bent aan een groep mensen die wel succesvol is.

   En zolang je dat egalitarisme niet loslaat en zelf ook gaat werken om daar te komen, zal je dat blijven houden. Zal je gekwetst blijven elke keer als je iemand ziet die wel succes heeft en daar z'n excuses niet voor aanbiedt.

   De grap is: ik lijd helemaal niet. Ik vermaak me kostelijk! En dat zonder een greintje bescheidenheid! U jelly bro? <3

   Verwijderen
  11. Wat ik zei, grootheidswaan. Hoort waarschijnlijk bij je leeftijd. Je teksten verklappen dat je het intellectueel begrip hebt van een pinda en psychisch geobsedeerd bent door succes. Gasten zoals jij - mensen die hun hoofd zo diep in hun eigen aars hebben zitten - komen zichzelf snel genoeg tegen. In jouw geval, mensen die geen zaken met je willen doen omdat je zo'n schijthouding hebt.

   In mijn eerste baan heb ik al de kans gekregen om te werken met mensen uit de top van één van Nederlands (en werelds) grootste multinationals. Dat zijn stuk voor stuk bescheiden mensen die niet zo'n mafjoekel zijn zoals jij en niet continu bevestiging zoeken.
   Oja, en ik weet zeker dat de beide studies die ik gedaan heb moeilijker zijn dan AI (en beter aangeschreven staan) en met betere cijfers afgerond heb dan jij, terwijl ik meerdere besturen gedaan heb, een aantal prestigieuze prijzen gewonnen heb en nog lekker van mijn studentenleven heb kunnen genieten. Ik voel alleen niet de behoefte om te trappen op mensen zoals jij. Ik wens je veel sterkte toe, zul je wel nodig hebben met zo'n wereldbeeld.

   'Demian' in combinatie met 'AI' levert trouwens ook een vrij specifieke google hit op. In combinatie met wat ik van je gelezen heb, lijkt dat ook goed aan te sluiten met die hit. Niet zo slim van een AI student om zichzelf zo prijs te geven, als dat daadwerkelijk zo blijkt te zijn. Ik zal in dat geval doorgeven aan anderen die ik ken en volgens jouw definitie 'succesvol' zijn, dat ze met een dikke boog om je heen moeten lopen als ze ooit zaken met je gaan doen. Flapdrol.

   Verwijderen
  12. Ja man, mensen gaan geen zaken doen met een random iemand omdat iemand zijn naam heeft gebruikt om te trollen op een weblog. Volgens mij heb jij hier grootheidswaanzin, niet "demian" - lekker hypocriet weer hoor, zeuren over bescheidenheid en dan vertellen dat je bij enorme multinationals werkt en betere cijfers had (really? weet je wat voor cijfers die haalt dan?) - volgens mij ben je gewoon succesvol getrolld hier. Haha.

   Verwijderen
  13. Ik wil iedereen even zeggen dat Demian géén succesvol bedrijf heeft en een behoorlijk falende hacker is.

   Verwijderen
  14. wie had het over een hacker? Jullie zijn echt massief getrolld door "demian"

   Verwijderen
 8. Trieste Geen Stijl reacties weer hier... zo te zien heb je tijdens en door je studie zelfstandig na leren denken en ben je in staat je eigen keuzes te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je kunt altijd nog ambtenaar worden. Die zijn over het algemeen ook lui en ambitie loos.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, inderdaad.

   Verwijderen
  2. Ach, deze ambtenaar heeft een universitaire studie nominaal afgerond.
   Bij de start van de studie was mijn oudste 9 maanden. Op het moment van afstuderen, was mijn oudste 3 jaar en 9 maanden en mijn tweede 9 maanden. Tussendoor nog een kind gekregen dus ook en met een studielast van 1600 uur per jaar 'gewoon' afgestudeerd. En daarna niets geen gezeur, maar werken.
   En dan schrijft hier een vrouw over druk als er nog niet eens een kind is en schrijft iemand anders dat ambtenaren lui en ambitieloos zijn. Ik ben ambtenaar en ik daag je uit om hetzelfde traject te doen. Kijken hoe goed het je af gaat.
   Voor de schrijver van het artikel geldt: kom maar liever niet op mijn werk als je nu al overspannen bent.

   Verwijderen
  3. Een kind krijgen is ook niet zo slim.

   Verwijderen
  4. Gelukkig krijg jij er dus geen. Ik zal min kinderen vertellen dat ze jou in een hoekje kunnen laten liggen als je oud en nog steeds slkm bent. Jij kunt te allen tijde voor jezelf zorgen. Slimmerik!

   Verwijderen
  5. Daar betaal ik dan mensen voor, slimmerik!

   Verwijderen
  6. Goed geregeld! En mijn kinderen vragen dan de hoofdprijs aan jou. En als je niet wilt betalen, mag je lekker in je eigen plasbroek blijven liggen. Maar dat geeft niet, je bent in ieder geval slim. En het leukste is, je mag ook nog belasting betalen voor de opleiding van mijn kinderen.

   Verwijderen
  7. Hahaha! Denk je dat echt? Ik ben over 3-5 jaar weg naar hong kong of dubai, om daar een BV op te zetten / officieel gaan wonen terwijl ik m'n bedrijf vestig in NL met de ultravoordelige buitenlandse-bedrijvenregeling. Ik ga echt niet in een socialistisch land wonen waar ik meer dan 10% af moet staan. En geloof me, zoveel werk is er niet. Als ik 2000/maand bied staan de mensen ervoor te springen.

   Verwijderen
 10. Een dom kind wat door de universiteit wordt geloodst omdat de staat nou eenmaal royaal de beurs pakt, en vervolgens lekker gaat janken. Walgelijk. Hier is niks moois aan. Dit kind is geestelijk eigenlijk te beperkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook van mensen die 'minder bereikt' hebben in jouw ogen, zul je nog wel eens wat nodig hebben in je leven.. Ik zou als ik jou was wat beter nadenken voordat je zulke lelijke dingen zegt.. Van respect lijk jij weinig geleerd te hebben.

   Verwijderen
  2. Ik heb geen respect nee, wat denken jullie nou? Dat je gratis en voor niks respect krijgt enkel omdat je moeder je eruit geperst heeft? Dacht het even niet, misschien moet je uit die linkse bakfiets-geitewollensokken bobodroom van je wakker worden. Respect verdien je.

   En ik moet dit soort mensen hun studie betalen natuurlijk. Je bent zo doordrengt van dat linkse egalitaristische toontje. "In jouw ogen" - de subtiele devaluatie van de ander door feiten weg te schuiven als "Een mening" wanneer de feiten je niet aanstaan.

   En natuurlijk heb ik minder succesvolle mensen ooit nodig. Of course. Echter, die betaal ik. Dat kan ik namelijk, want ik heb wel hard gewerkt aan m'n persoonlijke ontwikkeling. Ik ben geen "Volger" (oftewel ik ben niet te beperkt om een visie te hebben) - en nee, ik heb geen rijke ouders. Ik heb alles zelf gedaan.

   Verwijderen
  3. Alles zelf gedaan? Knap, je zal toch op zijn minst een beetje melk hebben gekregen toen je net geboren was?

   Verwijderen
  4. Toen was "Ik" er niet - ik had geen bewustzijn, en ik heb geen herinnering van toen. Die baby toen was "Ik" niet, maar eerder een soort "Zaadje" waar ik uit voortkom. Sinds dat "Ik" besta (Een coherente cognitie) heb ik alles aan mezelf te danken. Ik ben geen jankert die afhankelijk is van andermans "Goedheid" - zouden meer mensen een voorbeeld aan moeten nemen.

   Verwijderen
  5. Hier een fijne mening voor je: Ik hoop dat jij jezelf nog eens flink tegen zal komen. Ik word misselijk van jouw toon en idee van de wereld. Gatverdamme! Ik voel bijna een soort plaatsvervangende schaamte voor je, maar zelfs dat is het niet waard! Veel geluk met je "zelf gecreëerde" leven waar alles om jou draait en anderen niets waard zijn, tenzij ze een studie hebben gedaan die "juist" is. Kun jij me eigenlijk wel uitleggen wat dat dan precies inhoudt? Vast wel, want je hebt overal je woordje voor klaarliggen.

   Verwijderen
  6. Zoals hierboven al opgemerkt is, is dit waarschijnlijk een of andere rukker die niks nuttigs te doen heeft in zijn leven en voor de lol mensen op de kast gaat jagen op internet, i.e. trollen. Negeren dus.

   Verwijderen
  7. Schaamte? Schaam je eerder voor jezelf dat je een vieze socialist bent.

   Verwijderen
 11. Ik hoop dat je snel wat meer duidelijkheid zult vinden over wat je wilt gaan doen.. En als je je leven goed vind zoals het is, dan is het toch ook goed? Verder zou ik niet zoveel aan jezelf twijfelen wat betreft je prestatie: je bent wèl nominaal afgestudeert, met een 6 voor je paper wat een van de laagste cijfers was!! Dat klinkt toch helemaal niet zo slecht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als middelmaat je norm is niet nee. Onder cum laude voor een pretstudie is uiteraard gewoon kanslös.

   Verwijderen
  2. Filosofie een pretstudie? Nee, dat moet ik echt tegenspreken.

   Verwijderen
 12. Als student Duits en Wijsbegeerte herken ik (en alleen bij laatstgenoemde studie) het type dat altijd een mening heeft en zich overal laat horen. Ik heb, net als jij, een tijd aan mezelf getwijfeld: zijn deze studenten meer belezen dan ik? Weten ze meer? Zijn ze al verder in hun ontwikkeling? Loop ik niet hard genoeg? Van een van deze schreeuwers (serieus: niet meer dan één) kon ik uiteindelijk concluderen dat hij buiten dat hij zich zo vaak liet horen ook echt iets te vertellen had. De anderen, die maar zo belezen lijken, vertellen in de realiteit niet zo veel. Daar zit heel veel gebakken lucht tussen, opgesmukt met grote woorden en losse citaten. Ik heb toen besloten me daar niet meer door op m'n kop te laten zitten (zoals m'n moeder zou zeggen).
  Tegelijkertijd merkte ik steeds meer dat ik door een bepaalde richting binnen de filosofie werd getrokken en dat hetgeen dat ik zocht -vorming- juist in volle gang was.
  Goed, dit verhaal om te zeggen dat ik me in veel van je opmerkingen herkennen kan. Nu stel ik me toch de vraag als ik zie hoever de problemen bij jou zijn gegaan, of je simpelweg wel op je plek zat bij deze studie. Als je niets vindt dat het de moeite waard maakt om door te gaan (zoals voor mij mijn scriptie Duits ook een enorme stressvolle ik-kan-dit-toch-helemaal-niet worsteling was, maar ik toch gefascineerd bleef door m'n onderwerp) dan blijft het bij alleen maar een opstapeling van negatieve ervaringen. Je hebt de goede nodig om er kracht uit te putten en zelf verder te komen. Als die goede er nooit zijn, had je misschien beter aan gedaan om iets anders te gaan doen. Niet omdat je nu 'tijd zou zijn verloren' of zoiets en ik snap ook dat die stap groot is en je misschien zelfs pas tegen het einde van je BA tot deze inzichten komt. Maar het is misschien niet in de eerste plaats aan je studie te wijten, noch het universitaire klimaat dat je een negatieve ervaring hebt gehad. Ze droegen er denk ik uiteindelijk aan bij, zeker, maar misschien ligt het hoofdprobleem simpelweg bij wat jij zocht en niet vond.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik vind het zo raar dat zoveel mensen de schrijfster van het stuk afzeiken (of anderszins op de beschreven ervaringen aanspreken), terwijl dit (zoals ik het begrijp) een interview met iemand anders is?
  Dat staat zelfs onder het verhaal!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We reageren dan ook op de geinterviewde, niet op de interviewer.

   Verwijderen
 14. Al die wijsneuzen die hier commentaar leveren, hebben waarschijnlijk nog nooit een noemenswaardige tegenslag in hun leven meegemaakt. Weten altijd en overal precies hoe alles moet.... Yeah right!
  Ik kan me goed voorstellen dat je je niet thuis voelt in zo'n cultuur als je niet zo'n voorgrond-type bent en dat je 't daar moeilijk mee hebt gehad. Chapeau dat je desondanks doorgezet hebt en je bachelor hebt gehaald!
  In tegenstelling tot de vele hedendaagse egocentrische grote-bek jongeren, zie ik hier iemand met zelfreflectie die bovendien niet op haar luie reet gaat zitten tijdens het peinzen over de toekomst, maar gewoon allerlei klussen aanpakt om voor zichzelf te zorgen (i.p.v. van een uitkering te leven).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, dat moest er nog eens bijkomen, dat ze een uitkering aan zou vragen omdat ze overspannen is na een bachelor filosofie. Hannah is hier egocentrisch - ze realiseert zich domweg niet de staat kruiwagens vol euro's over de balk smijt om haar door een flutstudie heen te helpen. Ik kan oprecht geen relevant beroep bedenken waar een studie filosofie je op voorbereidt en dit soort prutstudies zouden verboden moeten worden. Maar dat is weer een andere discussie.

   Verwijderen
 15. Beste Hannah, lees eens het boek "So good they can't ignore you" van Cal Newport. Het heeft mijn ogen geopend (ik; universitair geschoolde jongeman die ook vaak met de gedachte rondliep: 'Is dit het nou!?'). De essentie van dit boek is eigenlijk dat je niet moet zoeken naar een passie die zogenaamd ergens op je ligt te wachten en die je zogenaamd gelukkig zou maken, maar dat je stapje-voor-stapje schaarse en waardevolle skills eigen zou moeten maken en zodoende geluk vindt in je carrière.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Hannah. Ten eerste, dankje voor het delen van je ervaring! Ik verbaas me nog over de herkenbaarheid ervan. Ook ik heb filosofie gestudeerd, maar dan in Leiden, en in drie jaar afgerond, waarbij ik de scriptie een hele domper vond. Het schrijven daarvan ging stroef en ik had geen moed om meteen door te gaan met de master. Bovendien wou ik me heroriënteren om iets te vinden wat meer zou aansluiten op een beroep.
  Filosofie een pretstudie noemen mag men enkel doen als men onder ''pretstudie'' een studie verstaat die niet beroepsgericht is. Maar dan heten plots wel erg veel academische studies pretstudies. De studie filosofie vergt daarentegen wel niveau en moeite van haar studenten, dus ze is geen pretstudie in de zin van kwakkelstudie.
  Vervelende ervaring met medestudenten heb ik dan weer helemaal niet. Slechts een enkeling trok zijn mond iets te vaak open naar mijn mening. Meestal kwamen opmerkingen het college echter ten goede. Ik vond, ook al ben ik eveneens stiller, in mijn studiegenoten wel een soort gelijkdenkenden. Er was altijd een fijne verhouding tussen discussie en toehoren.
  Net als jij heb ik na het halen van m'n bachelor een baantje genomen. Dat was heerlijk, een bevrijding. Als je zo tegen een master wijsbegeerte opziet, zou je ook kunnen nagaan of er andere masters, eventueel met brugprogramma, voor je in het verschiet liggen. En of je een master überhaupt wel nodig vindt. Daar ben ik zelf ook nog niet over uit. Veel geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om even aan te sluiten op 'pretstudie'. Ik vind het erg aandoenlijk om de zeer onvolwassen reacties van sommigen te lezen waarin gezegd wordt dat filocofie een pretstudie is. Hebben zij er überhaubt wel eens aan gedacht dat eigenlijk iedere wetenschappelijke studie voortkomt uit filosofie?

   Verwijderen
 17. Begrijp het op zich wel. Het is natuurlijk prima dat je niet mee wilt in de Prestatiegeneratie en je eigen ideeën hebt over wat wel en niet belangrijk / excellent is. Maar tegelijkertijd kun je het andere studenten niet kwalijk nemen dat ze hun mening geven en meediscussiëren bij een filosofiestudie. Filosofie is nu eenmaal een vak waarin discussie centraal staat, omdat empirie niet mogelijk is. En dat de docent mensen beter onthoudt als ze meer praten valt te verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een bak azijn wordt er hier uitgestort zeg. Ik herken de worsteling met de scriptie, die eigenlijk een worsteling met jezelf is. Goed dat je het in ieder geval hebt afgemaakt. Ik zou willen zeggen laat het idee los dat je alleen met een universitaire studie iets bereikt, dat is echt niet zo. Als je eenmaal werkt kom je genoeg HBO'ers tegen die enorm intelligent zijn en origineel en conceptueel kunnen denken en evenzoveel mensen met een universitaire graad die volkomen initiatiefloos alleen kunnen herhalen wat hun wordt voorgekauwd. Kies je eigen pad en trek je niets aan van de projecties van andere mensen.

  BeantwoordenVerwijderen