woensdag 26 februari 2014

Inge: Tandenpoetsen voor het slapengaan

"Ik blijf merken dat er mensen zijn die denken dat ze kritiek mogen uiten op een beslissing die volgens mij privé is. Het is niet altijd makkelijk om met zulke kritiek om te gaan, maar ik weet dat ik het juiste heb gekozen."

Inge (38) is van oorsprong tandheelkundige, maar stopte na de komst van haar tweede kind geheel met werken. Een keuze die voor een deel van haar omgeving slecht te begrijpen was.

"De opmerkingen die ik kreeg waren hoofdzakelijk in twee categorieën. Aan de ene kant kreeg ik te horen dat ik mijn eigen ambities niet op moest geven voor die van mijn man. Dat ik mezelf niet moest wegcijferen en 'slechts' een huisvrouw worden, dat ik daar te intelligent voor zou zijn. Daarnaast heb ik meer dan eens te horen gekregen dat ik het de samenleving verplicht zou zijn te blijven werken. Vooral toen een paar jaar geleden de grote discussie heerste over langstudeerders, de kosten van studeren en dat het een privilege is waar we dankbaar voor moeten zijn.. 
Ik weet niet wat ik erger vind, het idee dat ik als huismoeder niets hoef te kunnen en weinig waard zou zijn, of dat het idee dat ik mijzelf heb ontwikkeld door een studie af te ronden mij verplicht de rest van mijn leven veel geld te verdienen."

"Tijdens mijn studie tandheelkunde heb ik mijn man leren kennen. De praktijk waar hij nu werkt hebben we samen opgezet, maar toen we aan een familie begonnen werd het vrij snel duidelijk dat het niet mogelijk was om daar beide fulltime te blijven werken. Of eigenlijk, ik merkte dat ik mijn kinderen niet wilde laten opgroeien op kinderdagverblijven, bij de oppas of opa en oma. Tijdens mijn eerste zwangerschap hebben we iemand aangenomen om mij tijdens mijn zwangerschap te vervangen, maar die is gebleven zodat ik na de geboorte van Anna parttime kon werken."

"Toen ik twee jaar later zwanger was van Luuk heb ik, in overleg met mijn man, besloten me geheel terug te trekken uit de praktijk. Dat was een lastige beslissing, omdat ik altijd veel voldoening uit mijn werk heb gehaald. Toch was het voor mij belangrijker om onze kinderen een stabiel thuis te bieden. Mijn eigen ouders hebben altijd veel gewerkt, omdat er simpelweg genoeg geld binnen gebracht moest worden om het gezin te onderhouden. Ik heb ze dan ook nooit kwalijk genomen dat we veel bij buren of een oppas waren, maar voor mijn eigen gezin wilde ik wat anders. Mijn man verdient genoeg geld om ons te onderhouden en we sparen ook veel geld doordat ik thuis ben. Maar wat ik het belangrijkste vind is dat we heel betrokken kunnen zijn bij het leven van onze kinderen. Wanneer ik was blijven werken had ik niet 's middags mijn kinderen van school kunnen halen, of zonder problemen thuis kunnen blijven als er eentje ziek is. Nu heb ik de mogelijkheid om mijn kinderen alle tijd en aandacht te geven die ze nodig hebben. Volgens mij is dat een hoop waard."

De kritiek van buitenstaanders heeft Inge inmiddels naast zich neer kunnen leggen.

"Het scheelde op dat moment dat de belangrijkste mensen in mijn leven mij wel steunden, zoals mijn man en onze ouders en veel van onze vrienden. Het onbegrip leek vooral bij andere mensen te spelen. Dat kan ik me opzich voorstellen, maar dat ze dan de behoefte voelden om ons mee te delen hoe ze dachten over ons leven en onze keuzes. Dat kan ik nog altijd niet goed begrijpen. Het heeft me ook erg laten twijfelen of ik egoïstisch was, of ik inderdaad iets weg zou gooien door op te houden met werken. Veel uitspraken van anderen gingen 's avonds door mijn hoofd. Maar omdat ik steeds weer merkte dat ik de uitspraken onzinnig vond, of voor onze situatie irrelevant, heeft dat uiteindelijk het vertrouwen in deze levenswijze gesterkt, denk ik."

Wanneer ik vraag wat haar het meeste gestoord heeft aan de bemoeienissen van anderen antwoordt ze vrij gepassioneerd.

"Niet alleen dat mensen vinden dat ze een mening mogen hebben over ons leven, maar vooral dat ik als mens alleen wat bijdraag aan de samenleving wanneer ik een drukke baan heb. Voor mij is het juist belangrijk om mijn kinderen een goede en stabiele basis te bieden. Want wat is het nut van een drukke baan wanneer dat betekent dat mijn kinderen opgroeien zonder goed contact met hun ouders? Dan heb ik liever dat we minder geld verdienen, maar dat ik in ruil daarvoor later twee mensen vol zelfvertrouwen de wereld in kan sturen. Dat ik dan weet, 'oke, ik heb mijn best gedaan'. Stel dat mijn kinderen later problemen hebben, in wat voor aard dan ook, wil ik niet het gevoel hebben dat ik dat misschien had kunnen voorkomen door meer tijd in hun opvoeding te investeren. 
Maar vooral vind ik het belangrijk mijn kinderen de juiste normen en waarden bij te brengen, ik heb het gevoel dat zoiets steeds meer ondersneeuwt in onze maatschappij. We zijn nu bijvoorbeeld bezig een groentetuin aan te leggen. Dat vinden de kinderen geweldig, zien hoe de plantjes groeien en begrijpen hoe dat werkt. Ze hebben een veel beter idee van waar hun eten vandaan komt en ik kan ze bijvoorbeeld beter uitleggen waarom het voor mij belangrijk is biologisch te eten. Dat zijn waarden die ik ze anders niet of veel minder goed mee had kunnen geven."

Het gevoel dat de tijd en geld die haar studie heeft gekost nu voor niets zijn geweest heeft Inge niet.

"Natuurlijk kan ik me voorstellen dat mensen denken dat ik mijn opleiding en werkervaring weggooi. Ik weet ook dat als ik, wanneer de kinderen ouder zijn, weer aan het werk zou willen, het niet makkelijk wordt omdat ik zo lang uit het werkveld ben weggeweest. Toch is het niet zo dat ik nu helemaal niets meer doe behalve eten koken en boodschappen doen. Momenteel doe ik een groot deel van de administratie en boekhouding van de praktijk. Een ander groot voordeel is dat we de tijd en mogelijkheid hebben te bespreken wat er op de praktijk gaande is. Dan kan ik Jan-Willem (Inges man) feedback geven, of met hem meedenken wanneer hij ergens tegenaan loopt. Soms zie ik dingen die hem nog niet opgevallen waren, of heb een idee waar ik nooit aan gedacht zou hebben wanneer ik niet uit hetzelfde vakgebied zou komen. Dus nee, ik geloof absoluut niet dat mijn studie verspilde moeite is geweest. 
Dat ik een opleiding heb afgerond maakt het ook mogelijk om later weer aan de slag te gaan. Want dat ik nu de tijd neem voor mijn gezin, betekent niet dat ik over 15 jaar alleen thuis wil zitten wachten tot mijn man thuis komt.

Mijn werk is ook belangrijk voor me geweest, alleen heb ik nu even andere prioriteiten."

2 opmerkingen:

  1. Goeie stukken, erg herkenbaar allemaal. Mijn ouders vinden een baan als leraar of zelfs als schoolhoofd "te min" voor mij terwijl ik denk dat ik daar best gelukkig van zou worden. Ik vraag me af hoe de kwaliteit van onderwijs omhoog gekrikt moet gaan worden als een baan als leraar "te min" is voor universitair geschoolden. Dat is een vergelijkbaar argument met dat ouderschap ondergesneeuwd raakt als het als niet prestigieus genoeg wordt gezien om er je volle tijd aan te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is een grote vreugde in mijn hart, net als een rivier, ik weet niet wat te doen of zeggen thatwill genoeg om Doctor Ororo bedanken voor het instellen van mijn vriend terug naar mij. Mijn vriend vertelde me dat het voorbij was en weglopen zonder redenen waarom hij een pauze wil, ik was verwarren en wist niet wat te doen, maar op 4 oktober 2016 zag ik verschillende prachtige getuigenissen over het internet of mensen die Doctor Ororo heeft geholpen met zijn ban, dus ik onmiddellijk contact opgenomen Doctor Ororo en legde mijn probleem te him.It was geweldig en verrassend dat 14 uur na de ban werd geworpen mijn vriend belde me en smeekte me om hem te vergeven en te accepteren hem terug, ik dacht dat het een grap, maar 15 minuten later kwam hij naar mijn huis en viel op zijn knieën vraagt ​​me om hem terug te nemen die ik heb onmiddellijk. Ik getuigen op dit forum alleen maar om mensen te laten knowthat Doctor Ororo is echt en oprecht. contact met hem om hulp via e-mail: (doctorororospelltemple@outlook.com) of website (http://doctorazuaworldofpowerfulspell.webs.com) of via Whats App: (+2348068784784)

    BeantwoordenVerwijderen